Wat voor soort chemicaliën zitten er in verf?

chemicaliën

Wat voor soort chemicaliën zitten er in verf?

Je denkt misschien dat verf gewoon een chemische kleurstof is die in een vloeistof is opgelost om het te verspreiden, maar het is iets meer dan dat. De meeste verven hebben eigenlijk drie hoofdcomponenten, het pigment, het bindmiddel en het oplosmiddel. (Het bindmiddel en oplosmiddel worden soms gezamenlijk het voertuig genoemd.) Er zijn meestal ook een aantal additieven om de eigenschappen van de verf op verschillende manieren te verbeteren, afhankelijk van waar en hoe het zal worden gebruikt.

pigmenten

Het pigment is de kleurstof in een verf. Het ziet er een bepaalde kleur uit omdat het sommige golflengten van licht reflecteert en andere absorbeert (zie ons artikel over licht voor een uitleg over hoe kleuren werken). Traditioneel worden metaalverbindingen (zouten) gebruikt om verschillende kleuren te maken, dus bijvoorbeeld titaniumdioxide (een helderwitte chemische stof die vaak in zand wordt gevonden) wordt gebruikt om witte verf te maken, ijzeroxide maakt gele, rode, bruine of oranje verf ( denk aan hoe ijzer roestrood wordt) en chroomoxide maakt verf die groen is. Zwart (aantoonbaar geen kleur) is afkomstig van koolstofdeeltjes (denk aan hoe je verbrande toast eruit ziet en je komt in de buurt van een chemische kleurstof die bekend staat als ‘carbon black’). Verschillende pigmenten worden samen gemengd om verf van elke gewenste kleur te maken.

pigmenten

Binders

Pigmenten zijn meestal vaste stoffen, dus je kunt ze niet gebruiken om zelf te schilderen. Ze zouden moeilijk aan te brengen zijn, ze zouden zich niet gelijkmatig verspreiden, ze zouden niet aan papier of een muur kleven en ze zouden zich meteen wassen als ze nat werden. Daarom bevatten verven ook stoffen die bindmiddelen worden genoemd. Het is hun taak om de pigmentdeeltjes aan elkaar te lijmen, maar ook om ze aan het oppervlak dat je aan het schilderen bent te laten plakken. Sommige bindmiddelen zijn gemaakt van natuurlijke oliën zoals lijnolie, maar de meeste zijn nu gemaakt van synthetische kunststoffen (oorspronkelijk waren ze gemaakt van rubber, daarom praten we vandaag nog steeds over “latexverven”). Visualiseer het bindmiddel als een onzichtbare huid van plastic met een kleurrijk pigment erdoorheen verspreid en u kunt zien hoe een verf een beschermingslaag biedt.

oplosmiddelen

 
Meng een pigment en een bindmiddel en je krijgt een dikke gloopy substantie die moeilijk te verspreiden is. Ooit geprobeerd een muur met stroop te schilderen? Zo is het met een pigment en een bindmiddel. Het is de reden waarom verven een derde belangrijke chemische component hebben die het oplosmiddel wordt genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is een oplosmiddel iets dat iets anders oplost. De taak van het oplosmiddel is om van het pigment en het bindmiddel een dunnere en minder viskeuze (gemakkelijker vloeiende) vloeistof te maken die zich gelijkmatig verspreidt (daarom worden verfoplosmiddelen soms verdunners genoemd). Zodra de verf is verspreid, verdampt het oplosmiddel in de lucht, waardoor de verf gelijkmatig wordt aangebracht en eronder droogt. Wanneer je een echt vieze verf aanbrengt en er een geur blijft hangen gedurende dagen terwijl het droogt, is dat het oplosmiddel dat in de lucht verdampt.

No Comments

Post a Comment